Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi’nin zengin biyoçeşitliliğini korumaya yönelik bitkilerin öz nitelik bilgilerini içeren kapsamlı bir veri tabanı projesi hazırlanmaktadır. YTÜ Akıllı Şehirler Uygulama ve Araştırma Merkezi (AŞUAR) tarafından yürütülen projede bitkileri tanımımıza yardımcı olan kare kod yazılım uygulaması hazırlanmaktadır. Kampüs sakinleri kare kodları okutarak bitki künyelerine ulaşacak ve detaylı bilgi edinebilecektir.
Bitki veri tabanı oluşturma sürecini yürüten Prof. Dr. Mustafa Var bu proje için: Üniversitemizin ‘‘Yeşil Kampüs’’ yaklaşımını destekleyen bu projenin amacı; bitkiler hakkında merak uyandırmak, tanıtımını yapmak ve farkındalığın artırılmasıdır. Bitki çeşitliliği açısından çok fazla doğal ve egzotik taksonları barındıran kampüsümüzde bitkilerin isimleri, yetişme koşulları, anavatanı ve estetik özelliklerini içeren veri tabanı ile başta öğrencilerimiz olmak üzere tüm akademik-idari personelimiz ve yerleşkemizde bulunanlar diğer sakinler biyolojik değerlerimiz daha iyi tanınacaktır’’.
Öncelikle Davutpaşa yerleşkesindeki bitkiler için uygulanacak bu çalışma, Yıldız yerleşkesinde bitkiler ile de devam edecektir. Ayrıca kampüs içerisindeki tarihi yapılar ve binalar için de kare kodlu bilgi panoları yerleştirilecek ve böylece yapıların merak edilen özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinilebilecektir.