YTÜ Çevre, Peyzaj ve Sürdürülebilirlik Şube Müdürlüğü açıldı

İklim değişikliğinin ve çevresel sürdürülebilirliğin gelecekte ciddi bir tehdit olacağı düşüncesiyle, ülkemiz ve tüm dünya için sürdürülebilirliğe katkı sağlamak amacıyla geleceğe yönelik sorumlulukların bir parçası olma yolunda kararlılıkla ilerleyen Yıldız Teknik Üniversitesi sürdürülebilir dönüşümünde büyük bir adım daha atarak Çevre, Peyzaj ve Sürdürülebilirlik Şube Müdürlüğünü kurdu.

Sürdürülebilirlik altyapısının % 48’ini yeşil ve orman alanlarının oluşturduğu kampüsteki her türlü faaliyetin çevreye ve insana olumsuz etkilerini önleyecek şekilde kuran YTÜ, çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde gerçekleştirdiği faaliyetlerini YTÜ Sürdürülebilirlik politikası kapsamında geliştirerek insan odaklı, bilimsel, teknolojik ve sosyal boyutuyla küresel ölçekte lider bir üniversite olma yolunda ilerlemektedir.

Akıllı, yeşil, engelsiz ve sürdürülebilir kampüs odağıyla hayata geçen Müdürlüğümüzün faaliyetlerini Tülay Tozar Doktu anlatıyor.

Sürdürülebilir Kampüs Çalışmalarına Yönelik Tasarlanan İnfografik ve Veri Görselleştirme Tasarımları

YTÜ Sürdürülebilir Kampüs Çalışmaları sonucunda elde edilen veriler yürütücülüğünü Sanat ve Tasarım Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Nur Cemelelioğlu’nun yaptığı Editorial tasarım dersi öğrencileri tarafından infografik, veri görselleştirme ve sosyal medyaya yönelik içerik tasarımları oluşturmak için kullanılmıştır.

Akıllı, yeşil, engelsiz ve sürdürebililir bir kampüs için;

  1. Atık Yönetimi
  2. Su Yönetimi
  3. Enerji Verimliliği ve Enerji Yönetimi
  4. İklim Değişikliği ve Emisyon Azaltımı
  5. Uluslararası Sıralamalar

başlıkları çerçevesinde gerçekleştirilen tasarımlarda okuyuculara bilgilendirici, anlaşılır ve estetik bir iletim sağlamak amaçlanmıştır.

Yıldız Teknik Üniversitesi “Kültürel Miras ve Sürdürülebilirlik” III. Ulusal Öğrenci Karikatür Yarışması

Yarışma, geleceğin meslek insanlarının “kültürel miras ve sürdürülebilirlik” konusundaki farkındalığını ortaya koymak, konuya eleştirel ve kapsayıcı bir bakış açısıyla yaklaşmak niyetiyle düzenlenmiştir. Yarışmaya, Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı, Türkiye ve KKTC’deki üniversitelerin ön-lisans ve lisans programlarına kayıtlı öğrenciler katılabilir.

Yarışma şartnamesi ve başvuru için:

“Kültürel Miras ve Sürdürülebilirlik” III. Ulusal Öğrenci Karikatür Yarışması

Uluslararası 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni’nde Yıldız Teknik Üniversitesi’ne Ödül!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 23 Aralık 2022 tarihinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni ‘İklim ve Gençlik’ teması altında gerçekleştirilmiştir.

Türkiye’nin değişik bölgelerinden üniversite öğrencileri, iklim elçisi gençler, sokak toplayıcıları, çevre gönüllüleri, sanatçılar, sporcular, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası ve üniversite temsilcileri, yerel yönetimler ve çevre konusunda duyarlı tüm paydaşlar zirveye katılım sağlamıştır.

2017 yılında başlatılan “Sıfır Atık Projesi’nin beşinci yılında Yıldız Teknik Üniversitesi üniversite kategorisinde “Sıfır Atık En İyi Uygulama” ödülüne layık görülmüştür.

Döngüsel ekonomi ve çevre dostu üretim modelleri konusunda yaptığı ar-ge çalışmalarının yanı sıra üniversitemiz, kampüslerinde uyguladığı sıfır atık yönetimi ile sorumlu tüketimin de öncüsü olduğunu aldığı bu ödül ile kanıtlamıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi faaliyetlerinde atığın azaltılması ve oluşumunun önlenmesine yönelik tercihlerde bulunarak sürdürülebilir atık yönetiminde yeni yaklaşımlar geliştirmeye devam etmektedir.

 

 

 

 

 

Yıldız Teknopark’tan YTÜ Öğrencilerine Yönelik Yemek Askısı Projesine Destek

Yemek askısı, öğrencilere üniversite döneminde destek olmayı amaçlayan ve ihtiyaç sahiplerine yardım amaçlı ücretsiz yemek sağlamaya yarayan bir sosyal sorumluluk projesi. Peki proje nasıl işliyor?

Restoranlardaki yemek askılarına öğrenciler için bireysel olarak yemek bırakmak mümkün veya kurumsal sponsorluk ile toplu bedel ödeyerek yemek askısı panolarına yemek isimleri asılabiliyor. Tabii ki bunlar fiziksel olarak askıda sallanan yemekler değil. Katılım sağlayan restoranlar görünür bir yere bir pano asıyor ve yemek isimleri bu panoya tutturuluyor. Öğrenciler de üniversite öğrencisi kimlikleri ile YTÜ Davutpaşa Kampüsü’nde yer alan birçok restoran ve kafede asılı olan bu panolarda yer alan yemekleri ücretsiz bir şekilde yiyebiliyor. Yıldız Teknopark Yemek Askısı ile özel bir işbirliğine imza atarak projenin kurumsal sponsorlarından biri oldu. Tüm restoranlar için ayrı ayrı projeyi destekleyen Teknopark, aynı zamanda projenin fikir babasına da ev sahipliği yapıyor.

YTÜ öğrencilerine ve ihtiyaç sahiplerine sosyal sorumluluk kapsamında destek olmayı hedefleyen projeye Teknopark firmalarının destekleri ile şimdiden önemli miktarda katılım sağlandı. YTÜ Davutpaşa Kampüsü’nde pilot olarak başlayan projenin en büyük destekçilerinden biri de YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer YILMAZ oldu. Yıldız Teknopark’ın sponsor olarak desteklediği sosyal sorumluluk projesi için 2020 yılında 1767 askı kullanılırken, 2021 yılında ise bugüne kadar toplam 151 adet askı kullanıldı.

YTÜ Yemekhanelerinde Öğrencilere Yönelik Askıda Yemek Hizmeti

YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer YILMAZ’ın en büyük destekçilerinden biri olduğu YTÜ Davutpaşa Kampüsü’nde pilot olarak başlayan sosyal sorumluluk projesi askıda yemek, YTÜ Yemekhanelerinde mobil uygulamalarla yaygınlaştırıldı ve hizmete sunularak, kampüs yaşamda etkin olarak kullanıldı.

Askıdan yemek almak ya da bırakmak için; cep telefonlarına yüklenen SoliPAY mobil uygulamanızı açtıktan sonra menü de yer alan “Yemekhane” butonuna tıklayarak, karşınıza çıkan yemek işlemleri menüsünden “Askıda Yemek” butonu ile işlemleri kolayca yapılmakta olan askıda yemek, öğrenciler tarafından beğeni topladı. Uygulama ile 2020 yılında 1767 askı kullanılırken, 2021 yılında ise bugüne kadar toplam 151 adet askı kullanıldı.

In YÖK Barrier-Free University Awards 2021, 2 more faculties were granted the “Accessibility in Space” award.

Barrier-Free University Awards have been given by Higher Education Counsil (YÖK) in order to ensure that students with disabilities have access to social and cultural activities as well as educational ones. The organization aims to promote an ecosystem without barriers by providing the necessary adaptations, infrastructure and equipment. Within the scope of the awards;

As a result of the evaluation of the services, arrangements and studies carried out for disabled students in order to ensure their full, effective and equal participation in higher education, 2 more faculties – YTU Faculty of Economics and Administrative Sciences and YTU School of Foreign Languages – were deemed worthy of the “Accessibility in Space ‘Orange Flag’ Award” at the YÖK Barrier-Free University Awards 2021.

Üniversitemizin Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma İçin Bilimsel Yaklaşımlar ve Çözümler Ağı Üyeliği

Birleşmiş Milletlerin (BM) 25 Eylül 2015 tarihinde New York’ta düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nde bir araya gelen ülke liderleri 2030 yılına kadar dünyada yoksulluğun tüm boyutlarıyla ortadan kaldırılması ve insanlığın ortak refahının sağlanması için 17 amaç ve 169 hedeften oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını kabul etmişlerdir.

Deklare edilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları yoksulluğun son erdirilmesi, çevrenin korunması, iklim krizine karşı önlem alınması, refahın adil paylaşımı ve barışın sağlanması için küresel bir eylem çağrısıdır. Hedef insanlık ve gelecek nesiller için daha güzel ve yaşanabilir bir dünya sunmaktır.

Ülkelerin kalkınmasında ve refah düzeyinin artırılmasında kritik görevler üstlenen yükseköğretim kurumları, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için katkı sağlayan paydaşlardan birisi olarak ta önemli role sahiptir. Diğer taraftan, büyük boyutları ve nüfusları ile adeta küçük bir şehir gibi olan üniversitelerin, kendi faaliyetlerini gerçekleştirirken çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan ortaya çıkan olumsuz etkileri en aza indirmek için çalışan, paydaşlarına yaşanabilir bir yeşil kampüs sunan ve topluma sürdürülebilirlik konusunda öncülük eden sürdürülebilir bir üniversite olmayı ilke edinmeleri önemlidir.

Bu doğrultuda Üniversitemiz Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma İçin Bilimsel Yaklaşımlar ve Çözümler Ağında üye kuruluşlar arasına girmiştir.

http://unsdsn.boun.edu.tr/uyeler/

https://www.unsdsn.org/